31 Mar 2010

Hindi Ye

Yurtdışı iş görüşmelerim var.Yani her an gözden yine kaybolabilirim.Bu yüzden pasaportların yenilenmesi haberlerini yakından takip ediyorum.Normalde 10 yıldır yenilenmeyen pasaportlar, benim gibi gudubet birisi yurtdışına çıkma kararı aldığı için,yenilenecekmiş. İşte pasaport üzerinde çip olacakmış ta, böylece kontrollerde sıra derdi kalkacakmış.E amaç bu ise, her birimiz sokalım kıçımıza birer çip, hem kontrollerde kolay geçelim, hem çip parapuan kazanalım, hem update edilelim, hem optiklere kıçımızı tutalım ki "ben adamı götünden tanırım" felsefesi yaşama geçsin.Neyse ki sözüm ona, 1 Nisan 2010 tarihinde yeni pasaportlar çıkacakmış diye o tarihi bekliyorum dört gözle.Konu pasaportların yenilenmesi değil zaten.Konu, benim kafama takılan pasaportlarda ülke kısmına “Republic Of Turkey” ' in yazılmasına tepkilerin oluşması. 

Türkiye'nin yurtdışında "Turkey" olarak tanınmasına yıllardır kafayı takmış bir çok kişi var.İşte "Turkey" efendime söyleyeyim İngilizce "Hindi" demekmiş de, "vay efendim bize nasıl Hindi derler" miş.Buna tepki göstermek için işte her yerde "Hayır, "Turkey" değil, "Türkiye" demelisiniz" diye seslerini duyurmaya çalışan nice canım Türk insanına saygılarımı hürmetle sunarım, eyvallah.Lakin pasaportlardaki bu yenilik, göstermiş oldukları mücadeleye mükafat niteliğinde iken, neden tepkililer bu duruma anlamadım.E artık "Turkey" yazmayacak işte, tamam.İnsanların kafasındaki bu "Hindi" çağrışımı yok oluyor,sorun ne ? Eskiden "Turkey" idik, sadece "Hindi" idik, şimdi "Republic of Turkey" ile yönetim biçimimiz "Cumhuriyet" diyebiliyoruz."Hindi Cumhuriyeti" derler demezler o ayrı, ama sonuçta artık sadece "Hindi" demeleri engellendi mi, engellendi, e daha ne bu sinir ?

"Habeşistan" çok mücadele vermiş, adres bölümünde "Habeşistan" yazan uluslararası resmi mektupları hep iade etmiş, bu azmiyle yeryüzünde "Etiyopya" adının kullanılmasını sağlamış, neden biz de başarmıyormuşuz. Böyle bir mantık var mı ya ? Peki yazışma dilim İngilizce ise ve ben adamlara azmi sonucu yazışmamda "Ethiopia" diyorken, ülkemde Türkçe "Etigötya" diyorsam ne olacak ? Yemişim böyle mücadeleyi o zaman.

"Bize ne derler" diye yanıp duracağımıza bir yandan da iğneyi kendimize batırmakta fayda var. Mesela, koskoca "Indian" 'a biz de "Hindistan" diyoruz. Adamlar gelip birşey diyor mu ? Orada yaşayanlara "Hindu" diyoruz, çoğumuz diyor "Hintli", e ülkelerine kalkıp diyoruz ki,"Hindiler ülkesi" gibi "Hindistan". Madem öyle "Hindustan" deseydik.

Tamam başka bir örneğe bakalım. "Abhazanya". Adamlara açık açık "Abazan" demiyor muyuz ? En son Rusya-Gürcistan Savaşı'nda "Abazanlar" savaşa dahil oldu haberi televizyonda geçmişti. Bu haberin başını kaçıran bir aile babasının "Abazanlar geliyor" diyerekten kızlarını,bacılarını eve hapsetmesi muhtemel değildir de nedir ?

"E iyi de o ülkeler,sadece bizim dilimizde öyle anlam kazanıyor" diyenler olmuştur şimdi."Turkey" hangi dilde "Hindi" anlamında.Almanlar “Turkei” derken, Fransızlar “Turquie” diyor, İtalyanlar da "Turchie" diyebiliyorken, hangisinde "Hindi" anlamı var ? İngilizce "Turkey" olmuş o kadar dil arasından da mı dert olmuş ? Londra kendi dilinde "London" derken biz inatla "Londra" diyoruz ?

"E ama Avrupa Birliği toplantılarında bize inatla "Hindi" diyorlar, karşı çıkmayayım mı, orada İngilizce kullanılıyor." diye düşünen bir insanın, "Adamların Hindi demekte inat ettiği bir birliğe, neden inatla girmeye çalışıyorum lan ? " diye önce bir kendine sorması lazım.

Hem her ülkenin kendine özgü bir hayvan simgesi var.Hindistan-İnek, Fransa-Horoz, İspanya-Boğa, İtalyan-Aygır. E Türkiye-Hindi olmuş ta fenamı olmuş kardeşim. Ne yani, kurt köpek olsa sorun olmayacak mıydı? 

Hayatında daha hiç hindi yiyememiş kişilerin var olduğu ülkemin yurtdışındaki imajımının düzelmesini, "Turkey" ' i "Türkiye" olarak değiştirmesine bağlayan canım insanlara sesleniyorum buradan ve diyorum ki; "Hindi götüne dönün hepiniz"

3 vıdıvıdı:

Unknown dedi ki...

Bence biz ilk önce kendi verdiğimiz adlara bakalım Mısır'a mısır diyoruz adamlar bide din kardeşimiz.

Kuttik dedi ki...

Aaa bak o hiç aklıma gelmemişti ha. Harbi neden tek biz Mısır diyoruz acep ya.Güzel tespit.

Unknown dedi ki...

Hi I want to sale kuttik.com

Yorum Gönder